Havn2

Øerne Møn og Nyord er et af de få steder i Danmark hvor stjernerne på nattehimlen kan ses.  Det har fået en arbejdsgruppe, af lokale ildsjæle, til at trække i arbejdstøjet og gå efter den internationale certificering som Dark Sky Park for Møn og Nyord

Mennesket har altid været fascineret af stjernehimlen. Det ses i vores kultur og høres i vores sprog. I de seneste 40-50 år er det dog blevet stadig sværere at se stjernehimlen, fordi vi bruger stadig mere udendørslys om natten. Fra alle større byer i Danmark er det således ikke længere muligt at se den strålende Mælkevej, som en bue af lys henover stjernehimlen.

 

Der findes stadig få steder i Danmark hvor lys spildet er minimalt og nattemørket er tæt på naturligt. Disse steder udfolder natten, Mælkevejen og stjernehimlen sig i sådan en pragt, at det ikke kan beskrives i ord eller billeder, men skal opleves med egne sanser, i en total oplevelse af natten. Øerne Møn og Nyord er et af disse fåtallige steder.

 

”Nattehimlens kvalitet over Møn og Nyord er usædvanlig god efter danske forhold. Mælkevejen er for eksempel så stor og klar, at det overrasker selv erfarne amatør astronomer” udtaler Tom Axelsen, Formand for Astronomisk forening for Sydsjælland.

 

Lysforureningskort herunder viser, hvor vi udleder mest lys om natten. Første kort er hele danmark, andet kort er Sjælland, Lolland, falster og Møn

 

  Danmark New World Atlas 1   Sjaelland New World Atlas 1

  Fabio Falci et al, 2016, The new world atlas of artificial night sky brightnes. 

 Logo Vo.Kom1                                              KONTAKT DARK SKY GRUPPEN
 
 

Dark Sky Møn og Nyord er et af de potentialer,

der fremhæves i Dansk Bygningsarvs potentialeplan

for Kystdestination Møns Klint. 

  Den administrative gruppe bag Dark Sky:

Ole Eskling, Møns Klint Resort

Susanne Nøhr, Tiendegaarden

Tom Axelsen, Formand for Astronomisk forening for Sydsjælland

Vordingborg Kommune

 

Find os på Facebook